האם אתם מאחסנים את המזון שלכם בצורה בטוחה? אחסון נכון של מוצרי מזון יכול לסייע במניעת מחלות המועברות במזון. הכנו לכם רשימת טיפים לאחסון מזון בטוח במקרר, במקפיא ובארונות.
בין אם אתם מכניסים מזון למקרר, למקפיא או לארון, יש לכם המון הזדמנויות למנוע מחלות המועברות במזון.
המטרה היא למנוע מעצמכם ומאחרים להיפגע ממיקרואורגניזמים כמו סלמונלה, אי קולי וחיידקים אשר עשויים לגרום לבוטוליזם ולמחלות. שמירה על מזון מקורר בטמפרטורות מתאימות היא אחת הדרכים הטובות ביותר למנוע או להאט את הצמיחה של חיידקים אלו.
תנאים בסיסיים לאחסון מזון
הכניסו לקירור או להקפאה מוצרי מזון מתכלים
מזונות הדורשים קירור יש להכניס למקרר מיד עם קבלתם או הכנתם. היצמדו ל”כלל השעתיים” ואל תשאירו מוצרי מזון מתכלים יותר משעתיים בטמפרטורת החדר. לעולם אל תאפשרו לבשר, עופות, דגים, ביצים או מזונות אחרים הדורשים קירור לשבת בטמפרטורת החדר במשך יותר משעתיים או יותר משעה אחת אם טמפרטורת האוויר היא מעל 30 מעלות צלזיוס. כלל זה חל גם על פריטים כגון שאריות ומנות “טייק אוויי”. כמו כן, כאשר מניחים מזון בקירור, אל תמלאו את המקרר באופן מלא עד כדי כך שהאוויר לא יוכל לזרום בפנים.
שמרו על המקררים והמקפיאים שלכם בטמפרטורות הנכונות
טמפרטורת מקרר צריכה להיות 4 מעלות. טמפרטורת המקפיא צריכה להיות מינוס 18 מעלות. בדקו את הטמפרטורות מעת לעת. מדי חום למכשירים הם הדרך הטובה ביותר לדעת טמפרטורות אלו ובדרך כלל הם זולים.
בדקו את הוראות האחסון של כל מכשיר
פריטים רבים מלבד בשר, ירקות ומוצרי חלב צריכים להישמר קרים. אם אתם חושדים שמוצר מסוים לא אוחסן בקירור ראוי, עדיף לזרוק אותו ולא להסתכן.
השתמשו במזונות מוכנים לאכילה בהקדם האפשרי
יש להשתמש במזונות מוכנים לאכילה בקירור כמו בשרים בהקדם האפשרי. ככל שהם מאוחסנים זמן רב יותר במקרר, כך גדל הסיכוי שליסטריה, חיידק הגורם למחלות המועברות במזון, יכול להתפתח, במיוחד אם טמפרטורת המקרר היא מעל 4 מעלות צלזיוס.
היו ערניים לאוכל מקולקל
יש לזרוק כל דבר שנראה או מריח חשוד. עובש הוא סימן לקלקול והוא יכול להיווצר אפילו בקירור. עובש אינו איום בריאותי גדול אך הוא בהחלט גורם לחוסר תיאבון. הפרקטיקה הבטוחה ביותר היא להשליך מזון עובש.
שימו לב שאוכל עלול לגרום לחולי גם כאשר הוא לא נראה, מריח או בטעם מקולקל. הסיבה לכך היא שמחלות הנישאות במזון נגרמות על ידי חיידקים פתוגניים, אשר שונים מחיידקי הקלקול שגורמים למזונות “להתקלקל”. אורגניזמים פתוגניים רבים קיימים בבשר נא או לא מבושל, עופות, דגים, חלב וביצים וכן על פירות וירקות. שמירה על מזונות אלו מקוררים כראוי תאט את צמיחת החיידקים.
הקפדה על שיטות הטיפול האחרות המומלצות במזון תפחית עוד יותר את הסיכון לחלות – נקו את הידיים, המשטחים והתוצרת, הפרידו מזונות גולמיים ממזונות מוכנים לאכילה ובשלו מזון בטמפרטורות בטוחות.
טיפים לקירור
השרו מזונות במקרר – חיידקים יכולים להתרבות במהירות במזונות שנותרו למרינדה בטמפרטורת החדר. כמו כן, לעולם אל תעשו שימוש חוזר בנוזל מרינדה כרוטב, אלא אם אתם מביאים אותו לרתיחה מהירה תחילה.
נקו את המקרר באופן קבוע – זה עוזר להפחית את הצמיחה של חיידקי ליסטריה ומונע טפטופים מהפשרת בשר שיכולים לאפשר לחיידקים ממזון אחד להתפשט לאחר. נקו את המקרר לעתים קרובות.
שמרו על מזונות מכוסים – אחסנו מזון בקירור במיכלים מכוסים או בשקיות אחסון אטומות ובדקו את השאריות מדי יום. אחסנו ביצים בקרטון שלהן במקרר עצמו ולא בדלת, שם הטמפרטורה חמה יותר. בין אם יש לכם מקרר קטן או גדול, אל תדחסו את התכולה בנפח המקרר ושמרו שכל אחד מהמזונות יהיה מכוסה היטב.
בדוק תאריכי תפוגה – תאריך “לשימוש עד” פירושו שהיצרן ממליץ להשתמש במוצר עד לתאריך זה לקבלת הטעם או האיכות הטובים ביותר. התאריך אינו תאריך בטיחות מזון. בשלב מסוים לאחר תאריך האחרון לשימוש, מוצר עשוי לשנות את טעמו, צבעו, מרקמו או את תכולת החומרים התזונתיים שלו. עם זאת המוצר עשוי להיות בריא ובטוח הרבה לאחר תאריך זה. אם אתם לא בטוחים או אם האוכל נראה מפוקפק, זרקו אותו.
החריג לכך הוא פורמולת תינוקות. תחליף חלב לתינוקות וכמה מזונות לתינוקות ייחודיים בכך שיש להשתמש בהם עד תאריך השימוש המופיע על האריזה.
מה חשוב לדעת על שימוש במקפיא?
מזון קפוא ומבושל כהלכה בטוח לצריכה. מזון שטופל כראוי ומאוחסן במקפיא בטמפרטורה של מינוס 18 מעלות, יישאר בטוח. אמנם הקפאה אינה הורגת את רוב החיידקים אך היא עוצרת את גדילת החיידקים.
למרות שהמזון יהיה בטוח ללא הגבלת זמן בטמפרטורה זו, איכות המזון תקטן ככל שהוא יהיה זמן רב יותר במקפיא. הקפאה ממושכת יכולה להשפיע על המרקם, הטעם, הארומה, העסיסיות והצבע של מוצרי מזון שונים.
שאריות יש לאחסן בכלים צפופים.
בהקפאה בשימוש מסחרי או תעשייתי חשוב לעקוב אחר הוראות הבישול שעל האריזה כדי להבטיח בטיחות מרבית.
הקפאה אינה מפחיתה רכיבי תזונה אך גורמת לשינוי קטן בערך החלבון של מזון במהלך ההקפאה.
יש לנטר מדי חום של מקרר/מקפיא. ניתן לרכוש מדי חום למקרר/מקפיא במגוון חנויות לכלי בית או למוצרי חשמל. מניחים אחד במקרר ואחד במקפיא, בחזית במקום קל לקריאה. בדקו את הטמפרטורה באופן קבוע – לפחות פעם בשבוע.
מקררים ומקפיאים איכותיים חיוניים במיוחד לשמירה מיטבית על איכות ובטיחות מוצרי המזון השונים. משום כך חשוב לבחור במקררים מתוצרת איכותית. המקררים והמקפיאים של “לנדרס” הינם באיכות גבוהה במיוחד ומתאימים לשימושים ביתיים ותעשייתיים.
מבחר מכשירי הקירור וההקפאה הנמכרים בחברה מיועדים לשלל שימושים ומבטיחים לכם ראש שקט בכל הנוגע לבטיחות המזון שלכם כל עוד תשתמשו במקררים כהלכה.
למגוון המקררים והמקפיאים שלנו, לחצו כאן.