יש עסקים כמו בתי אוכל וממכר מזון שלא ייעלמו לעולם, לא משנה עד כמה קשה להם בתקופה של שינויים בכלכלה, כמו היום. דווקא היזמים הכי נועזים שמנסים דברים חדשים יודעים שיש להם יותר סיכוי להצליח וגם לשרוד. החשיבות של מקררים בעסקים כאלה גדולה והם מגוונים בדיוק כמו הלקוחות שמגיעים אליהם. משברים כלכליים ושינויים בתחום המזון גורמים לעסקים אלה להתאים את עצמם כדי לשרוד. להלן כמה סוגי עסקים שבהם מקררים שונים שנובעים משיקולים שמשתנים בצוק העתים אצל בעלי העסק, וכיצד משתמשים בהם נכון.
מקררים באים בכל מיני צורות
מקררים מסחריים ומקררים לעסקים מגיעים בכל מיני תצורות ודגמים. הגדלים הם דווקא הקריטריון הפחות מעניין שבהם. היום יש מקררים בכל עסק באקלים חם כמו שלנו, ולכן חשוב לדעת מה תפקידם. הם יכולים להיות ענקיים ובעלי דלתות רבות כמו במסעדות שזקוקות למקום רב, או בעלי דלת שקופה כדי לשמש לתצוגה, או מקררים קטנים יותר כדי שישמשו לצורך אחסון במקומות קטנים. המשותף להם הוא תכנון חכם ומתחשב כדי שיוכלו לשרת את העסק שלו נועדו במיוחד כאשר נסגרים כל כך הרבה עסקי מזון.
קיוסקים ופיצוחיות
קיוסקים הם הפיצוחייה של פעם, שהייתה ממוקמת בביתן משלה ושימשה מקום מפגש לאנשים בעיר. לידו נפגשו והחליפו מידע ולא רק קנו עיתונים וגזוז. יש במקום כזה נוסטלגיה גדולה וטוב עשו שלפחות בתל אביב שימרו את המבנים הייחודיים האלה שניצבים ברחובות ובשדרות במקומות מפגש קריטיים לתנועת עוברים ושבים עירונית. הקיוסקים עושים קאמבק בעיקר בעיר הגדולה תל אביב, אבל גם במקומות קטנים שבהם הקיוסקים היו עולם ומלואו. מקרר לקיוסק ולפיצוחייה משקף את המאפיינים שלו. קונים בהם לא רק שתייה וממתקים ונשנושים, אלא גם עיתונים ולפעמים גם מזון כמו כריכים ועוגות.
מקרר של קיוסק צריך לענות על שתי דרישות עיקריות: להתאים למקום קטן שאי אפשר כמעט לזוז בו והוא מאכלס רק אדם אחד או שניים, ונוסף לכך כמה לקוחות בתוך הפיצוצייה, וגם להחזיק כמה שיותר מזון מסוגים שונים. מקרר בתוך העסק לעם זאת, יש פתרון לבעיית המקום שעלולה להגביל את כושר המכירה שלהם: במקומות מסוימים אפשר להוסיף גם מקרר תצוגה לגלידות ולשתייה קרה שעומדים בחוץ, ליד הדלפק, משום שהיום גם נהוג לקחת בשירות עצמי מצרכים ולשלם עליהם בדלפק. כך שאפשר לשלב בין מקררי תצוגה לבין מקררים אחרים.
מזנון במקום מסעדת יוקרה
מזנון הוא הפתרון שמוצאים מסעדנים רבים לבעיית הפעלת העסק שלה בימים של משבר המסעדות, כפי שהוא מוכר עכשיו. מסעדנים רבים מאסו בעסקים שדורשים תפעול מורכב וכוח אדם רב שקשה למצוא, והם עוברים למתכונת של מזנון, כלומר עסק מוגבל במקומות שלו וגם בהיצע הקולינרי שלו לקהל. המזנונים מאפשרים מגוון בטוח מצומצם של מנות, ולכן גם המקררים של מקומות כאלה יהיו בהתאם.
במזנונים יש צורך במקררים למטבח הקטן של המקום, כדי להחזיק מצרכים להכנה, ויש גם מקררי תצוגה למשקאות שונים שאפשר להעמיד בחוץ. אם בעל המקום החליט שהעסק יכול למכור גם מנות ומאכלים מסוימים בשירות עצמי, מקרר תצוגה למנות כאלה כמו קינוחים ועוגות או סלטים יכול להיות רעיון טוב. כך העסק יכול לשרוד הרבה יותר טוב, כאשר לא צריך להיות תלוי במסעדה גדולה ומסורבלת שדורשת הוצאות גדולות. גם התמחור היותר סביר מקל על לקוחות ליהנות מהמנות שלו.
משאית אוכל
לאט לאט מגיעה ומטפטפת לתוך ישראל תרבות משאיות האוכל, הפוד טראקס שאנחנו מכירים בעיקר מארה”ב. למרבה הצער, פה יש פחות אפשרויות בגלל רגולציה של תקינה וחוקי עזר עירוניים, אבל זה מחלחל. בדיוק כמו מזנונים שהופכים להיות מראה יותר נפוץ במקום מסעדות גדולות ומפוארות, כך גם משאיות אוכל משפרות את היכולת של מסעדנים ויזמים להגשים חלום.
משאיות האוכל החלו דרכן בישראל למעשה כמה שמוכר כגזלן, אותן מסחריות שמכרו גלידה ונשנושים ליד בסיסי צה”ל ובתי ספר. היום אפשר לעשות בהן הרבה יותר. אפשר לבשל בהן מנות ייחודיות ולהקים עסק מזון מצליח בזכות מנות מעטות בלבד. יש לא מעט בשלנים ואנשים שהצליחו בארה”ב לצאת מבעיות כלכליות בזכות אותן משאיות אוכל שהתבססו על מנה אחת מוצלחת שהמציאו.
משאית כזאת יכולה לגוון את הנוף ולהפוך להצלחה גם בישראל. כבר היום אפשר למצוא אותן במתחמים מסודרים כמו ברמת גן, ליד הבורסה, לפי התכנון, או שהן מסתובבות בארץ בין ירידי אוכל ואירועים שונים. במשאיות אפשר להוסיף לפעמים גם מקרר תצוגה למשקאות או למנות קרות אם אכן המשאית ממוקמת במקום קבע. אחרת, יש להשתמש רק במקרר שנמצא בתוכה.
ברים
הייתה תקופה שבה מגה ברים או בר מסעדה היו באופנה. היו בהם לא רק מקררים למשקאות אלא גם מקררי מזון לבישול ארוחות. היום, בדיוק כמו מסעדות רבות שכבר לא יכולות להישאר ריקות ללא תעסוקה, התמזערו גם ברים רבים והפכו לקטנים ושכונתיים יותר, כאשר גם היצע המנות שלהם הצטמצם והפך להיות מנות נשנוש או תפריט מצומק יותר. בהתאם לכך, גם מקררים הפכו לקטנים יותר משום שכבר אין צורך להחזיק מטבח גדול עם צוות עובדים ענק.
היום המטבח מחזיק בסך הכל עובד אחד שהוא לפעמים גם הברמן, אם צריך. המנות הן רק נשנוש ליד השתייה ולכן גם המקרר עצמו לא תופס מקום רב. בטרנד הזה אפשר לכלול גם ברי טאפאס למיניהם, מהסוג שהגיע לכאן מספרד. שם זה מקובל מאז ומתמיד וכנראה שזה מתאים הרבה יותר לארץ חמה כמו שלנו שבה לא תמיד רעבים באמת. זה מגביר ללא ספק את סיכויי הישרדות העסק.